Pidemmän aikaa olen herkullisista munkeista haaveillut ja tänä aamuna sain kädet taikinaan sotkettua. Teimme poikasten kanssa yhdessä munkit ja lopuksi meillä komeili tarjotillinen pieniä ja vähän isompia munkkeja. Ihania!

Olen viimeksi munkkeja tehnyt 3-4 vuotta sitten ja silloin paistoin ne kookosrasvassa. En pitänyt silloin siitä rasvan mausta, joka munkkeihin tarttui. Nyt paistoin munkit ihan tavallisessa rypsiöljyssä ja täytyy sanoe etten enää ikinä tuohon kookosrasvaan koske. Sen verran suuri makuero munkkeihin ainakin omassa suussa tuli. Pienenä ekstrana lisäsin myös munkkitaikinaan kahden sitruunan kuoren. Se toimi aivan loistavasti. Tuntui kuin olisi ollut suussa yhtä aikaa rapea munkkipalanen sekä huikka simaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Sitruunaiset munkkipallerot n.40kpl

5dl kevytmaitoa

n.40g hiivaa

2dl sokeria

2tl suolaa

4tl kardemummaa

2 sitruunan raastettu kuori

2 kananmunaa

n.14-15dl vehnäjauhoja

n.150g/1,5dl juoksevaa margariinia

Paistamiseen:

n.1l rypsiöljyä

täytteeksi:

n.2dl omenamarmeladia

koristeluun:

sokeria

kanelia

Raasta pestyt sitruunat. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma, sitruunankuori sekä munat. Lisää vähitellen osa jauhoista. Sekoita mukaan juokseva margariini ja alusta loput jauhot taikinaan. Taikina pitää mielestäni jäädä hiukan "liian" pehmeäksi, koska silloin pullista/munkeista tulee pehmeitä eikä kumimaisia. Peitä taikinakulho keittiöliinalla ja kohota noin tunti. Taikinan pitäisi tuplata kokonsa. Minä kohotin taikinan mikrossa, koska se on vedoton paikka. En siis pitänyt mikroa päällä vaan laitoin sen vaan sinne sisään ja oven kiinni.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja kohota vielä liinan alla puolisen tuntia. Kaada rypsiöljy teräskattilaan ja lämmitä. Ole erittäin varovainen öljyn kanssa ja pidä kattilan kansi lähistöllä! Kokeile öljyn sopivuutta pienellä taikinapalasella. Jos se alkaa samantien kellumaan ja porisemaan/paistumaan, öljy on sopivaa.

Paista pullat öljyssä. Pyöreät pikku pallerot pyörähtävät itsestään ympäri kun ovat kypsiä. Toki voit hiukan reikäkauhalla niitä avittaa. Kun ovat tasaisen ruskeita, nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi. Pursota omenamarmeladi täytetyllan avulla palleron sisälle ja laita sen jälkeen heti kaneli-sokeriseokseen. Voit pyöritellä ne ihan tavallisessakin sokerissa, mutta kaneli antoi aika kivan maun ja sopi hyvin yhteen omenan kanssa.

Meille munkkien myötä saapui kevät parvekkeellekin. Kauniit orvokit vetivätkin puoleensa kevään/kesän ensimmäisen mehiläisen.